Mogoče se kdo sprašuje, od kdaj stoji stavba Osnovne šole Ivana Tavčarja na gričku na Trati nad Gorenjo vasjo.

Projektant nove šolske zgradbe je bil arhitekt Branko Kocmut, ki je s podjetjem Komunaprojekt izdelal načrte za gradnjo. Šolo je približno dve leti gradil SGP Tehnik Škofja Loka. Slavnostno odprtje šole je bilo v nedeljo, 29. avgusta 1971. Tega dne so na vseh hišah v Gorenji vasi razobesili zastave, pred vhodom v šolo je na mlajih visel napis »Sodobna šola – vir napredka«, na stari šoli (poznejši prostori za Gidor pri Neškovi brvi) pa je bil napis »Sto let si nam bistrila glave, hvaležni se poslavljamo«. Na slavnostni prireditvi je sodelovala pihalna godba iz Žirov, ki je hodila in igrala od današnjega Sokolskega doma do šole, nastopali so učenci in Gorenjevaški oktet. Občinstvo je nagovorilo več govornikov, med njimi ugledna politika Zdravko Krvina (ki je tega dne odkril doprsni kip Ivana Tavčarja pred vhodom v šolo; izdelal ga je Tone Logonder) in Boris Ziherl. Slovesne prireditve se je udeležilo okoli 6000 občanov! 29. avgust 1971 je bil res prazničen dan za Gorenjo vas in njen šolski okoliš.

Načrtovali smo, da bo leto 2021 posebej zaznamovano s praznovanjem visokega jubileja, a je pandemija marsikaj spremenila, predvsem okrnila. Nekaj malega v poklon lepi abrahamovki pa smo vseeno uspeli realizirati. Nad glavno cesto vas pozdravlja ličen transparent z napisom »50 let šolske stavbe v Gorenji vasi …«. V prvih oktobrskih dneh so iz tiskarne sporočili, da so natisnili zbornik »Šola na Trati ne sme zaostati«, ki je posvečen slavljenki, ki že 50 let vestno opravlja poslanstvo izobraziti in vzgajati otroke izpod Blegoša in okolice. Pripravlja se tudi razstava fotografij Vlastje Simončiča in njegove žene Hani, ki prikazujejo, kako se je gradila šola.

Kdaj boste dobili v roke knjigo, kdaj jo bomo predstavili javnosti, kdaj si boste ogledali razstavo …? To je v tem trenutku vprašanje za napovedovalce prihodnosti. Počakajmo, da se bo pandemija umirila in da se bomo lahko zbrali brez strogih omejitev. Takrat bomo nadoknadili zamujeno in se poklonili petdesetletni šolski stavbi, predstavili zbornik in na njegovih straneh odkrivali njene skrivnosti. Teh pa ni malo.

Nina Dolenc

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)