FRANCOŠČINA  (2 uri tedensko)

Obvezni izbirni predmet,  7.r. (prvo leto učenja) in 8. r. (drugo leto učenja)

Neobvezni izbirni predmet, 9. r. (tretje leto učenja)

Ali veš?

  • Po mnenju mnogih je francoščina eden najlepših in najbolj melodičnih jezikov na svetu. Pravijo, da je jezik diplomacije, mode, kulinarike, kulture, književnosti in ljubezni.
  • Frankofonski svet predstavlja 128 milijonov ljudi, ki govorijo francoščino kot prvi ali drugi jezik. V 29 državah sveta je francoščina uradni jezik (ne le v Franciji).
  • Francoščina je uradni in administrativni jezik v številnih skupnostih in organizacijah (kjer se boš mogoče zaposlilJ), kot so ustanove Evropske unije, Mednarodni olimpijski komite, Združeni narodi in Svetovna poštna zveza.
  • Z učenjem francoščine lahko nadaljuješ na gimnaziji in nekaterih drugih srednjih šolah.

 

  • So ti všeč tuji jeziki in se jih rad učiš?
  • Te zanimajo različne kulture in navade?
  • Rad potuješ in spoznavaš druge države?
  • Se ti zdi učenje s pomočjo risb, pesmi, družabnih iger … zabavno?
  • Razumeš francoske besede: parfum, bonbon, ananas, banane, limonade, radio, cravate, tigre, koala, panda, avion, pilote, robot, golf, karaté, boxe? Ni težko, kajne?

 

Čas je, da se začneš učiti FRANCOŠČINO, saj bomo spoznavali osnove francoskega jezika preko francoske kulture in francoskih navad. Uporabljamo učbenik in delovni zvezek, predmet je ocenjen, poudarek pa je na ustnih ocenah.

V prvem letu učenja se naučiš pozdraviti, predstaviti sebe in svoje prijatelje, šteti, opisati najljubši dan in aktivnosti, barve, tipične značilnosti Francije …

V drugem letu učenja sta glavni temi šport in mesto. Znaš predstaviti svoj kraj bivanja in se orientirati v mestu, govoriti o najljubšem športu in športnikih, povedati, koliko je ura …

V tretjem letu učenja so tema prazniki in praznovanja ter družina in živali. Predstaviti znaš svoj dan, družino in najljubšo žival ter izraziti želje za počitnice …

V 8. in 9. razredu sodelujemo pri projektu Beremo francosko (učenci dobijo priznanje za eno prebrano francosko knjigo).

Vsako leto pa tudi pripravljamo tipične francoske jedi, ko imamo francosko kulinarično popoldne (učenec prispeva za sestavine 2 evra).

Izberi francoščino in postani del frankofonskega sveta tudi ti!

Andreja Uršič,
učiteljica francoščine

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)