V petek, 15.  marca 2019, ob 17.30 je na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas potekal lep kulturni dogodek z otvoritvijo mednarodne razstave in z zaključkom, kjer so ob obloženi mizi gostje pokramljali in se spoznavali. RKS določi naslov v mesecu maju. Vsa leta pa natečaj nosi naslov Otroci pomagajo otrokom, da mentorji vedo kam natečaj spada. Natečaj je vsako leto razpisan v mesecu maju, podelitev je v naslednjem letu v mesecu marcu. Otroci naj bi se zavedali, da lahko s svojim majhnim delom veliko pripomorejo pri reševanju življenj ljudem, ki jih obkrožajo. Razvijali naj bi kulturo medsebojnega razumevanja in spoštovanja ter iskali rešitve k boljšemu življenju. S kreativnimi likovnimi motivi in idejami ter z doživetim in občutenim likovnim izražanjem želimo otroke spodbuditi k iskanju rešitev, kako lahko otroci pomagajo drug drugemu, kaj lahko naredijo za boljši jutri, ali lahko polepšajo nekomu dan z nasmehom, s prijaznim pozdravom. Učitelj se o temah, ki so dane za natečaj pogovori z učenci potem slikajo, rišejo, tiskajo … in izpeljejo tehniko načrtovano po učnem načrtu. Letos je bil natečaj že devetič. Iz OŠ Nikola Tesla  Rijeka so se ga udeležili že petič, tretjič iz OŠ Koprivnica, iz Slovenije so prišli  na podelitev nagrad iz Rogaševcev, Sv Jurija, Brezovice, Črnomlja, Rodice, Vodic, Dobravelj, Poljan, Pirnič … Izmed 817 likovnih del je bilo izbranih 30 likovnih del. V strokovni komisiji je Silva Karim, akademska slikarka, Marjeta Kepec, upokojena svetovalka za razredni pouk in  Jana Rojc, profesorica razrednega pouka. Razstava je postavljena na ogled na OŠ Ivana Tavčarja v galeriji na spodnjem hodniku do otvoritve iste razstave v Bolnišnici Franja v mesecu maju. Vrednote o katerih se profesorji pogovarjajo pred slikanjem prav tako poudarjajo na raznih delavnicah tudi v Muzeju Idrija pod okrilje katerega spada Bolnišnica Franja. Vsak nagrajenec je z družino vabljen na obisk in ogled te neprecenljive kulturne dediščine v okolici Cerkna.  Nagrajenci so dobili diplomo, darilo s čokolado, žogico, vstopnico za v bolnico Franjo za celo družino, prvi trije nagrajenci v vsaki triadi  pa bon v vrednosti 200€ za bivanje na Debelem rtiču.

Likovni natečaj organizira OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in RK Slovenije z namenom, da bi se širile vrednote po slovenskih šolah in vrtcih in tudi preko meja naše države. Če le kakšno od stvari o katerih se pogovarjajo učenci v šoli pred pričetkom slikanja, otroci izvedejo doma, med prijatelji, pri starih starših, sosedih, v šoli, smo cilj dosegli. Zadnja štiri  leta se pridružuje izvedbi natečaja Idrijski muzej, ki prispeva karte za vstop v Bolnico Franjo in kjer se razstava tudi zaključi ter KUD Trata Gorenja vas, ki je letos prispeval knjige za udeležene  mentorje in ravnatelje.

Na podelitvi je zbrane pozdravil ravnatelj šole Izidor Selak, pozdrav z občinskega nivoja je imel župan Milan Čadež, državni zbor je zastopal Žan Mahnič, šolsko ministrstvo je zastopal Živko Banjac, o načinu sodelovanja v Bolnici Franja je povedala Milojka Magajne, predstavnica Muzeja Idrija, prisotne je nagovorila predstavnica RKS Mirjana Jarc. O poteku natečaja in razstave je spregovorila pobudnica natečaja Marjeta Kepec, Jana Rojc je  povedala, da vsaka majhna dobra stvar v današnji družbi lahko nekomu  polepša življenje in da je zaključek razstave namenjen druženju, katerega je tudi vedno manj v današnjem hitrem načinu življenja. Prireditev je vodila Ana Dolenc, nastopali so učenci pevskega zbora OŠ Gorenja vas-Rutice, na klavir je zaigral Urban Slabe, nastopil je ansambel Zaigraj.si,  na kitaro je zaigrala in zraven zapela Hana Oblak, na violončelo je igral Lan Dolenc, Juša Benedičič je zaigrala na violino.

Otvoritev razstave se je zaključila v večernih urah ob domačem čaju z zeliščnega vrta šole in ob doma pripravljenih dobrotah. Za pomoč pri pogostitvi se je potrebno zahvaliti delavcem šole, ki so priskočili na pomoč. Prijetno je tudi, ker se nekateri mentorji že poznajo od prejšnjih razstav, nekateri se spoznavajo in si izmenjajo izkušnje, straši poklepetajo med seboj in otroci se muzajo okrog miz polnih sladkih dobrot. Letos smo se dogovorili z OŠ Koprivnica za sodelovanje v mesecu juniju.

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

(Skupno 243 obiskov, današnjih obiskov 1)