V letošnjem letu smo na naši šoli naredili dve raziskovalni nalogi v sklopu projekta Mladi raziskovalci za razvoj Poljanske doline.

Tjaša Demšar in Urban Slabe sta pod mentorstvom Irene Krmelj Krivec raziskovala svetlobno onesnaževanje v Poljanski dolini. Z svojo raziskovalno nalogo sta dokazala, da se ljudje zavedajo problema svetlobnega onesnaženja, ki v veliki meri že negativno vpliva na določene populacije živali in nedvomno tudi na ljudi. S pogovora z gospodom Šubicem in prebiranjem člankov raznih strokovnjakov, ki se podrobneje ukvarjajo s tem problemom, sta pridobila mnogo zanimivih in koristnih informacij. Spoznala sta, da vsaka nova tehnična izboljšava, kot je npr. uvedba novih tehnologij osvetljevanja, ne pomeni nujno prednosti na vseh področjih. Javna razsvetljava nedvomno izboljšuje prometno varnost, vendar pa hkrati spreminja nočno življenje ljudi in živali tudi v nekoč neokrnjeni podeželski krajini. Spoznala sta, da je ključ pri reševanju problemov iskanje kompromisnih rešitev med mnenji različnih strok in željami širše javnosti. Ker sta ljubitelja astronomije, jima veliko pomeni ohranjanje temnega neba za opazovanje zvezd in drugih objektov na nebu. Z opazovalnim določanjem mejne magnitude – vidnosti najšibkejših zvezd sta se ob pomoči učencev in delavcev naše šole prepričala, da so v naši dolini še kraji, kjer pogled v nočno nebo še ni oviran.

Drugo nalogo z naslovom Šolski in vesoljski roboti je pod mentorstvom Bojane Mihalič Stržinar naredil učenec 7. razreda Jaka Selak. Jaka se je v raziskovanje podal, ker ga robotika zanima že od malih nog. Osredotočil se je na uporabo robotov v Sloveniji in v slovenskem šolstvu. Tematiko je navezal tudi na raziskovanje vesolja in prišel do spoznanja, da smo Slovenci v vesolje poslali že dva satelita.

Obe nalogi sta se udeležili regijskega srečanja mladih raziskovalcev v BC Naklo in dosegli lep rezultat. Naloga Svetlobno onesnaževanje v Poljanski dolini se je uvrstila v drugi krog tekmovanja, nestrpno pričakujemo, da bo uvrščena na državno tekmovanje v Murski Soboti.

Martin Oblak
Koordinator za mlade raziskovalce

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 2)