Prvi dan na izmenjavi:

Danes smo se z učenci mladinskega pevskega zbora, šolskega benda in nekaj učencev fotografskega krožka, izpred Osnovne šole Ivana Tavčarja, odpravili v Italijo, v Špeter Slovenov. Kljub ovinkasti cesti nam je s samo enim postankom uspelo srečno prispeti na cilj.

Tam nas je pričakala učiteljica Sara Simoncig, ki nas je najprej vodila do njihove Dvojezične šole Pavla Petričiča in po uvodnem pozdravu, naprej na ogled Landarske jame v skalnem bregu nad Nadižo. Iz tega dela Benečije se je ohranila legenda o kraljici Vidi, ki je ukanila hunskega vojskovodjo Atila. Zanimive legende, pripovedi in zgodovinska dejstva so nas popeljala v preteklost in nam s pomočjo vodičev na zanimiv način predstavila dogodke tako v jami, kot v sami dolini.

Vrnili smo se v šolo, kjer nas je čakalo kosilo, nato pa smo se odpravili v kulturni dom, kjer smo imeli priprave na današnji nastop.

Kljub nekaj manj časa, kot bi si ga želeli, smo se pripravili in opravili nastop. Sodelovali smo pevskim zborom Dvojezične šole Pavla Petričiča in tudi sami odpeli pesmi, ki smo jih letos tako pridno pripravljali. S tremi skladbami je nastopil še šolski bend in za zaključek še skupne pesmi obeh zborov. Nastop je bil uspešen, poln pozitivne energije. Po nastopu so nas že čakale gostujoče družine, ki so nas odpeljali na svoje domove. Polni lepih vtisov, utrujeni a zadovoljni bomo vsi verjetno zelo sladko spali. (Starši – če se vam otroci ne odzovejo na prenosni telefon je to zato, ker smo jih pustili v Gorenji vasi v šoli. 😊)

Drugi dan izmenjave

Zjutraj smo se vrnili v šolo, kjer je bila najprej izmenjava izkušenj prve noči pri družini. Kaj je kdo večerjal, kaj so si ogledali, delali in kaj doživeli.

Prvi dve uri so bili učenci prisotni pri pouku s sošolci gostitelji. Po pouku smo se z 2. razredi (naš 7. razred) odpravili v Čedad. Najprej smo odšli v gledališče, kjer smo si ogledali glasbeno – baletno predstavo Letni časi skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Učiteljica glasbe, Polona Tominec nam je z učenci pripravila slovenski prevod veznega teksta, tako da smo lahko tudi mi spremljali dogajanje na koncertu. Po glasbeni prireditvi je sledil ogled Čedada, katerega so vodili štirje učenci Dvojezične šole Pavla Petričiča. Popeljali so nas skozi mesto in predstavili zgodovinsko pomembne objekte, predstavili zgodovino Čedada in celotne Furlanije – Julijske krajine. Ogledali smo si srednjeveško hišo, katedralo, Hudičev most, Langobardski tempelj, Babji trg in uživali ob ogledu čudovitega starega dela Čedada. Privoščili smo si tudi nekaj prostega časa, se posladkali s sladoledom in uživali na osrednjem trgu v toplem, sončnem dnevu.

Z avtobusom smo se vrnili v šolo, kjer so po nas prišli učenci in starši družin, ki so nas gostili. Vsaka družina je popoldne preživela po svoje. Več jih je skupaj odšlo na kakšen ogled sosednjih vasi, mest, igrali so zunanje igre na igriščih, imeli skupno družabno večerjo in še kaj.

FOTOGRAFIJE si lahko ogledate v fotogaleriji.

PRIHOD: Vračamo se v petek, 24. 3. 2023 okoli 19.00 pred šolo.  

V kolikor imate še kakršno koli vprašanje, se lahko obrnete name preko maila: neza.erznoznik@os-ivantavcar.si ali preko telefona: 041 465 583. 

Bojana Mihalič Stržinar: 041 320 579; bojana.mihalic.strzinar@os-ivantavcar.si 

Lp, Neža Erznožnik 

(Skupno 695 obiskov, današnjih obiskov 1)