PONEDELJEK, 16. 9. 2019

Zjutraj smo se vkrcali na avtobus in se odpeljali proti morju. Prvi postanek smo imeli na Risniku. Pojedli smo odlično pripravljene sendviče, sadje ali kakšen drug prigrizek. Naslednja postaja je bila na pokopališču školjk. Nabrali smo jih za likovno delavnico. Odpravili smo se na Debeli rtič, kjer smo odložili prtljago in odšli na kosilo. Izkoristili smo avtobus in se odpeljali v Koper na ogled Škocjanskega zatoka. V laguni naravnega rezervata se mešata slana in sladka voda, kjer imajo neštete rastline in živali svoje prebivališče. Ptice smo opazovali z daljnogledi, konjem je bilo vroče, žabice so se skrivale pod listi, male ribice so živahno plavale za steklom velikega akvarija. Po prihodu nazaj smo se takoj oblekli v kopalke in odšli na s soncem obsijano obalo. Morje je bilo odlično. V zunanjem bazenu smo zaključili prvi dan plavanja s skoki  v vodo, potapljanjem in prilagajanjem na vodo. Starši, brez skrbi, vsi so tam, kamor spadajo, nikogar ne silimo k naslednjemu koraku, vsi se trudijo po svojih največjih močeh. Po večerji smo se odpravili na pohod med vinogradi in opazovali Tržaški in Koprski zaliv. Sončnega zahoda je bilo konec, ko smo se vračali. V pavilijonu  Rakovica je bilo  potrebno še enkrat obnoviti pravila o obnašanju, sledila je pravljica o pastirčku in lepih vilah, pisanje dnevnika in priprava na spanje. Prvi dan so bili le nekateri tako utrujeni, da so takoj zaspali. Drugi so še malce poklepetali si s tem prislužili zelo nizke ocene za sobe. Ocena vključuje urejenost sobe in disciplino. Kašelj zdravimo sproti, kuhamo čaj z medom, namažemo se s T3. Vsi otroci pošiljajo pozdrave in sporočajo, da na domače nimajo časa misliti.

TOREK, 17. 9. 2019

Zjutraj so se nekateri zbudili precej zgodaj in prebudili tudi ostale. Imeli smo dovolj časa za jutranjo rekreacijo v borovem gozdičku. Na zajtrk smo prišli ravno pravi čas in dobili tudi salamo in sir poleg marmelade, masla, medu, polnozrnatega in belega kruha. Po zajtrku na zunanji terasi smo barvali podlage za okvirčke iz školjk, uredili sobe za ocenjevanje ter se s prijatelji igrali razne igre. Sonce je kukalo izza oblakov in čakali smo, da postane močnejše. Malo smo koristili notranji bazen, večinoma pa morje ter zunanji bazen. Po kosilu smo se hitro odpravili na kopanje na obalo in uživali v vodi celo popoldne ter pridobili ogrooooomno znanja. Morje in ozračje je toplo. Tisti, ki so imeli težave s kašljanjem, prehladom… so šli z učiteljicami na pohod do Italijanske meje v Lazaret. Raziskovali smo obalo in našli lupino leščurja. Opazovali smo drevesa. Zelo lepe so platane, ki postajajo že malo jesenskih barv. Med kopanjem smo pojedli jogurt, za večerjo smo imeli testenine z mesnim prelivom in veliko različnih solat. Lahko smo zbrali peso, zeleno solato, papriko in zeljnato solato. Po večerji smo iskali skriti zaklad. Vsi smo dobili zaklad in bili za to nagrajeni. Ob osmih  je bilo malo časa za priprave na ples norih frizur in odštekanega stila. Glavne v ocenjevalni komisiji so bile naše učiteljice, a tu nagrad nismo uspeli pridobiti. Po norem plesu smo se opravili na umivanje in spanje. Učiteljica je nekatere otroke zdravila z domačimi zelišči, kajti kar nekaj jih je z bolečim grlom. Upamo, da nam bo zdravje služilo do konca tedna. Danes smo od utrujenosti vsi popadali v postelje. Hvala vsem staršem, ki ste nam poslali pošto. To je zares lep trenutek, ko dobiš v roke nekaj od srca napisanega na listu ali kartici,  zato tisti, ki pozdravčkov še niste poslali, pohitite. Želimo vam lep dan.

SREDA, 18. 9. 2019

Jutranja budnica je bila krasna. Učiteljica Maja je na kitaro odigrala nekaj pesmi in zraven zapela. Po zgodnji rekreaciji v borovem gozdičku smo odhiteli na zajtrk. Uh, nekateri jedo že za zajtrk hrenovke. Pred rakovico sta nas je že čakala vrtnarka in animator za čarobni gozdiček. Vrtnarka Nataša pripoveduje o naravnem parku, ki ga ureja, o zdravilnih zeliščih, o drevesih in živalih, ki jih opazujemo v parku. Pove recepte za pripravo raznih čajev, krem, tinktur … V čarobnem gozdičku smo se srečali s škrati. Po plavanju smo imeli malo pouka. Izpolnili smo naravoslovni učni list. Vsak dan dobimo ogromno pošte, veseli smo pozdravčkov domačih. Kosilo je bilo dobro, juha, krompir, perutnina z žara, veliko različnih solat in lučka. Sledilo je pisanje pisem. Po kratkem igranju in zabavi v sobah je že napočil čas za plavanje. Nekateri so se namakali in plavali v zunanjem bazenu, drugi v notranjem. Učitelji poskrbijo, da se takoj zavijemo, ko pridemo iz vode in da nas ne zebe. Učiteljica Jana nas zdravi in po celem pavilijonu diši po meti, evkaliptusu in materini dušici. Današnje popoldne je bilo najboljše, kajti vsi smo se s kajaki podali kar precej daleč stran od obale. Po večerji smo lepili školjke na okvirčke in pripravili podlago za fotografijo, ki jo bo dala v razvijanje učiteljica Jana. V Naturi 2 smo si ogledali slovenski film Vlomilci delajo poleti. Bil je res napet in precej dolg. Takoj ob prihodu v rakovico smo se odpravili spat. Vsi smo od utrujenosti takoj zaspali. Med plavanjem za nas skrbijo vaditelji plavanja učitelji in učiteljice; Ajda, Alenka, Branko, Eva, Jaka, Maja, Tjaša B., Tjaša K., Zdravko in med poukom ter prostim časom učiteljice Tina, Meta in Jana. Na Debelem rtiču so vsi zelo prijazni in nas vprašajo, če se imamo dobro in s čim nam lahko še polepšajo bivanje, zato zahvala Mihu, Lucu, Eriku in Veri ter čistilkam in osebju v kuhinji.

ČETRTEK, 19. 9. 2019

Zjutraj se že nekoliko mirneje in kasneje zbujamo, a urnika se je potrebno držati. Rekreacija v gozdičku je vsak dan. Danes po zajtrku je bil čas za dokončanje nedokončanih dnevnikov, pisem, okvirčkov … Plavalne skupine so odšle na zunanji bazen. Če si v vodi, ne zebe, Malo je vseeno pihalo. Ladjica je zaradi razburkanega morja odpadla. Koristili smo športne površine Debelega rtiča. V popoldanskem času smo malce počivali, se igrali, pisali, igrali namizni nogomet in se zabavali na športnih površinah pred in v borovem gozdičku. Po popoldanskem plavanju smo imeli pouk in se pogovarjali o obali, o poti od doma do morja, o morskih krajih in njihovih posebnostih. Zvečer smo se pripravljali za zabavni večer Rtič ima talent. Nastopali so čarovniki, plesalci, pevci in imeli smo se super.

PETEK, 20. 9. 2019

Najprej smo pozajtrkovali, pospravili sobe in se odpravili na kopanje. Pri pospravljanju sob smo bili cel teden tako pridni, da so nas čistilke zelo pohvalile. So rekle, da tako lepo urejenih sob ni velikokrat videti. Nekatere skupine so še zadnji dan pridobivale znanje plavanja na zunanjem bazenu, druge v notranjem. Končni rezultat je zelo dober. Na morje smo odpeljali triinsedemdeset otrok, dva sta ostala doma, od tega je bilo triindvajset plavalcev in petdeset neplavalcev. Ob povratku je ostala samo ena neplavalka. Znanje si bo izpopolnjevala na smučarski šoli v naravi, kjer je tudi plavanje. Po kosilu smo razdelili priznanja za plavanje, nagrade za prve tri najlepše urejene sobe in poskrbeli za mnogo izgubljenih stvari, Nekaj jih je ostalo na Debelem rtiču, ker ni bilo lastnikov, podpisane pa niso bile.

Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.

(Skupno 776 obiskov, današnjih obiskov 1)