Čeprav se astronomija ukvarja z nam oddaljenimi svetovi, pa naj bi se učenec pri tem predmetu najprej naučil opazovati svet okrog sebe, svoja opazovanja zapisovati in analizirati. Njegovi zapiski opazovanj mu bodo pomagali, da se bo do čim več ugotovitev dokopal sam.

Kot že naslov predmeta pove, se bomo ukvarjali z nam najbližjimi in za nas najpomembnejšimi vesoljskimi telesi. S pomočjo opazovanj  in različnih animacij bomo  poiskali odgovore na vprašanja kot so:  Zakaj nastajajo letni časi? Zakaj prihaja do menjavanja dneva in noči? Zakaj z Zemlje vidimo Luno v različnih menah in zakaj nam Luna kaže vedno isti obraz?  Kako vemo, da se Sonce vrti okrog svoje osi?

V pouk bomo vključili večerno opazovanje Sonca, Lune in planetov, ki so v času opazovanja vidni. Pri tem bomo uporabljali šolski teleskop. Ogledali si bomo tudi nekaj najbolj prepoznavnih ozvezdij.

Pozornost bomo namenili tudi aktualnim dogodkom, npr. Luninemu mrku, spremljali bomo novosti v odkrivanju planetov okrog drugih zvezd. Pripravljali se bomo tudi na tekmovanje iz astronomije, ki se ga lahko udeležijo učenci 7., 8. in 9. razreda. Reševali bomo različne kvize, sestavljali križanke in rebuse z astronomsko vsebino…

Učenci si bodo ocene lahko pridobili z opazovalnimi nalogami, ki jih bodo izvajali doma, v šoli pa predstavili svoje zapiske opazovanj. Temo, ki jih še posebej zanima in o kateri že veliko vedo, bodo prav tako lahko predstavili svojim sošolcem in si tako pridobili oceno. Prav tako bo odlično oceno prinesla dobra uvrstitev na tekmovanju iz astronomije.

 

Irena Krmelj Krivec

 

(Skupno 328 obiskov, današnjih obiskov 1)