V petek, 15. novembra, smo končno dočakali slovesno odprtje nove športne dvorane v Gorenji vasi.

Najprej bi potožili, kako je bilo z urami športa v preteklih letih. Imeli smo telovadnico, ki je bila v marsičem zastarela, obrabljena in zaradi neravnega parketa nevarna za naše mišičaste noge. Največja njena slabost pa je bila, kot se izražajo na Ministrstvu za šolstvo, da ni več »dosegala normativov in standardov«. Že trideset let je bila premajhna za tolikšno populacijo šolarjev, saj je pouk potekal vsepovsod, kjer se je lahko lezlo, plazilo, tekalo in plezalo. Torej v avli, na hodnikih, na stopnišču, v okolici šole, za ostale prostore pa prepustite pot svoji domišljiji. Lani aprila so začeli rušiti starko telovadnico. Takrat niso trpele samo ure športa, saj se je cela šola tresla kot ob potresu v Posočju; ropotalo in hrumelo je, kot da bi bombardirali; zgodilo se je, da je velik kos strehe poletel tik mimo oken učilnice. Kot v grozljivki. Rušenje se je srečno zaključilo in začela se je gradnja. Zjutraj je bilo treba opraviti preboj med naloženimi tovornjaki. Ponekod so zevali globoki jarki in jame; dobro, da nam ni bilo nikoli treba zastaviti vprašanja: »A s’ ti tud not padu?« Do šole smo velikokrat prihajali kot po koridoru do Zahodnega Berlina.

Ste že slišali, da imajo kje na Slovenskem pouk športa brez telovadnice? No, pri nas je bilo tako dve leti. Občina nam je odstopila nekaj prostora, v katerem so uredili zasilno telovadnico. Veliko, zares veliiiiiko pa smo se sprehajali in tekli po hribčkih in dolinicah v bližini šole. Zaradi tovrstnih treningov se ne čudimo, če smo krenili po poteh kenijskega atleta Eliuda Kipchogeja. Eden od naših učencev se je z letošnjega ljubljanskega maratona za šole vrnil ovenčan s kolajno. Kljub skoraj vojnim razmeram smo se uspeli obdržati med najbolj športnimi šolami v Sloveniji.

Pozdravljena, nova telovadnica! Pričakovali smo sicer, da bo še večja, saj smo morali nanjo dolgo čakati. Upamo, da bo vsaj dvajset let zadostovala predpisanim normativom. Takrat bo naša generacija dozorela in bo sposobna, predvsem pa primorana reševati njene probleme.

Hvaležni smo vsem, ki so načrtovali, gradili, opremljali in financirali našo lepo športno dvorano!

Novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji. 

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)