Učenci prvih razredov so na pustni torek v šolo prišli preoblečeni v raznovrstne maškare.

Potem ko smo ugotovili, kdo se skriva za katero masko, smo v okviru kulturnega dne najprej spoznali pustne običaje, ki potekajo v različnih krajih po Sloveniji. Nato so učenci bolj podrobno spoznavali pustne maske sosednje občine – Laufarje. Ogledali so si kakšne so njihove naglavne maske (larfe), kaj predstavlja posamezen lik, bolj podrobno pa so spoznali maske, ki so narejene iz različnih materialov (˝Ta smrekov˝, ˝Ta terjast˝, ˝Ta žakljev˝, ˝Ta ličnat˝, ˝Ta slamnat˝ …). Poudarili smo pomen Pusta, ki predstavlja zimo in ˝Ta bršljanovega˝ ter Marjetice, ki predstavljata pomlad.

Nato so učenci 1. a razreda v skupinah izdelali dva večja ˝Ta terjasta˝ lika, ki sta najbolj značilna za cerkljanske laufarje in nato barvali še pobarvanko, ki prikazuje njegovo masko. Učenci 1. b razreda so izdelovali naglavno masko Marjetice, ˝Ta terjastega˝, Pusta in ˝Ta bršljanovega˝.

Dan smo nadaljevali s pustnim krofom, učenjem pustne pesmice o slednjem, pustnim rajanjem v telovadnici in sprehodom po Gorenji vasi. 

Učitelji prvih razredov

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)