Ponedeljek, 31. 1. 2022

Učenci 6. razreda imajo od ponedeljka do petka, to je od 31. 1. do 4. 2. 2022 smučarsko šolo na Črnem vrhu nad Cerknim.

V ponedeljek je prispelo na smučišče 55 učencev od 76. Zaradi izolacije ali karantene pričakujemo, da se nam bo v torek ali sredo pridružilo še 7 smučarjev, upamo pa, da se število ne bo zmanjšalo zaradi bolezni. Danes so prišli starši po eno učenko. Učenci so razdeljeni v 6 skupin, od teh so v kar 3 začetniki. Vodja smučarske šole je Vesna Šinkovec, ostali vaditelji so še Mihaela Oblak Vehar, Igor Pečelin, Jaka Trček, Branko Grošelj in Marjan Omrzel, na pomoč pa jim priskoči Nina Dolenc.

Danes je bilo vreme malce nagajivo: najprej oblačno in megleno, potem je rosil dež, nazadnje je drobno snežilo. Kljub neidealnim razmeram je bil izpolnjen smučarski program za prvi dan. Popoldne so se nastanili v Hotelu Cerkno in spoznali hišni red, po večerji od 19.00 do 20.00 pa je za našo šolo vsak dan rezerviran bazen. V dokaj poznih večernih urah so se seznanili s pravili, znaki in obnašanjem na smučiščih. Ogledali so si tudi film, v katerem so bile prikazane osnove smučarskih veščin.

Učenci so bili razigrani, veseli in polni pričakovanj. Do ure, ki je določena za spanje, so dosledno upoštevali navodila učiteljev in pravila lepega obnašanja. Naj bo tako tudi ponoči.

Torek, 1. 2. 2022

Drugi smučarski dan je za nami. Na s soncem obsijano smučišče se je spustilo sedem skupin, ena več kot prejšnji dan, saj smo dobili še vaditeljico smučanja Alenko Gartnar Luznar. Število učencev se je čez dan spreminjalo, trije so odšli domov, dva pa sta se nam pridružila naknadno. Vsi odlično napredujejo v smučarskih veščinah. Po vrnitvi z belih strmin smo obiskali Cerkljanski muzej, kjer smo si ogledali stalni razstavi: Pust je kriv! – Pripoved o cerkljanskih laufarjih (pustnih likih in prireditvi laufariji) in Cerkljanska skozi čas (o zgodovini Cerknega). Po večerji so šestošolci uživali v hotelskem bazenu, zvečer pa so se družili in krepili prijateljske vezi. Svoje vtise so zabeležili v dnevniške zapise. Kar se tiče discipline, bi dali 5 točk od 5.

Sreda, 2. 2. 2022

Na Črnem vrhu smo doživeli sončen topel dan. Žal so štirje učenci morali domov, dva zamudnika pa so pripeljali starši. Tudi pri vaditeljih je prišlo do spremembe, saj je Alenko Gartnar Luznar zamenjala Nina Rojc. Včeraj nas je po večerji obiskal gospod ravnatelj Izidor Selak, danes pa nas je na smučišču presenetila namestnica ravnatelja Jana Rojc. Tretjega dne so »zavore« malce popustile: kakšen nagajivec je bil malce okregan, nekateri niso pospravili torb z obutvijo v shrambi za smuči, mogoče je zato muca Copatarica skrila dva para čevljev … Danes za disciplino ne bi bilo 5 točk od 5! Po smučanju smo imeli kratek pohod po mestu, v trgovini pa so si otroci lahko kupili sladico za po večerji. Za zaključek športnega dne je sledilo plavanje, potem so utrujeni zaspali, nekateri so se stisnili k svojim mehkim plišastim živalicam.

Med čakanjem na plavanje so povedali: da imamo »ful« lepo vreme, da so jim vsi učitelji všeč (tudi če se kdaj pokregajo), da se od srca nasmejijo, ko kdo v skupini pade, se komaj pobere in spet pade, da popravljajo napake pri smučanju in odlično napredujejo, da odkrivajo nove proge in naprave, z druženjem postajajo še boljši prijatelji, spijo in sanjajo kot dojenčki …

Četrtek, 3. 2. 2022

Četrti dan smučarske šole se je začel tako dobro, da se bolje ni mogel. Pri samotestiranju smo bili vsi negativni, muca Copatarica pa je vrnila dva para dekliških čevljev. Poleg tega je bilo število tečajnikov ves dan enako – 51. Dan je minil brez bolezni in poškodb, tako da smo uživali pod toplim zimskim soncem. Dopoldne so vsi tekmovali v pravem slalomu na hribu ob »talerčkih«. Zmagovalci so še skrivnost. V bistvu so zmagali vsi, saj je vsak pokazal velik napredek v primerjavi s prvim spustom v ponedeljek. Popoldne so si utrujene mišice spočili ob gledanju slovenskega filma Junaki petega razreda. Kot vsak večer je po večerji sledilo plavanje. Za razliko od prejšnjih dni se niso razdelili v skupine, tako da so bili vsi v bazenu uro in pol, imeli pa so tudi tekmovanje v plavanju.

Po večerji smo si preko spleta ogledali posnetek šolske proslave ob slovenskem kulturnem prazniku. Zelo tekmovalen dan smo zaključili s tombolo.

Petek, 4. 2. 2022

Zadnji dan se je začel z malo daljšim spanjem, pred zajtrkom in po njem smo pripravljali prtljago in preverjali, da ni kaj našega ostalo po sobah. »Robe« je na smučanju res veliko. Do kosila smo smučali, potem pa je sledilo težko pričakovano podeljevanje priznanj in nagrad (zmagovalce si lahko ogledate na fotografijah; kdo so in za kaj, naj pojasnijo otroci). Pred 16. uro smo izvedli še zadnji spust po črnovrških belih strminah, ki so se med našim slavnostnim dogodkom zavile v gosto meglo. Ob 16.40 smo že začeli zbirati vsemogoče torbe, kovčke, potovalke, smuči, palice, čelade, rokavice … Kar za en prtljažnik stvari je ostalo na parkirišču. Če kaj pogrešate, boste mogoče našli v kabinetu za šport.

In še splošna ocena oziroma vtisi. Otroci so bili videti zadovoljni, veseli in razposajeni. Spoznavali so drug drugega in krepili prijateljstva. Ves dan so bili vključeni v program, tako da je bilo »svobodnih« minut skoraj premalo. Vreme nam je bilo naklonjeno, smučišča so bila zgledno urejena. Starega hotela in hrane pa ne moremo pohvaliti. Ampak saj poznamo ljudski pregovor: Za malo denarja malo muzike. Receptorji v hotelu nam vračajo kritiko: doslej smo bili šola, ki je imela med tednom največ sprememb glede prihodov in odhodov učencev med tednom in bili smo najglasnejša šola. Torej se imamo možnost poboljšati! Pogrešali smo svojo učilnico, ločeno od ostalih gostov, novejši projektor, tablo, prostor za zbirno mesto …

Šola v naravi ni le šola smučanja, plavanja, nabiranja znanja in drugih veščin, je tudi ŠOLA ZA ŽIVLJENJE. Za večino enajstletnikov vesela, srečna, z občasnimi padci, po katerih se hitro in brez večjih posledic pobereš. Vsem pa, žal, ni prizanešeno.

Vsem želim, da bi si še kdaj nataknili smuči in se spominjali bivanja v 6. razredu v Cerknem.

Ta teden sem pisala poročila in fotografirala Nina Dolenc.

FOTOGRAFIJE si lahko ogledate v fotogaleriji.

(Skupno 842 obiskov, današnjih obiskov 1)