Dan slovenskega tradicionalnega zajtrka se je razširil na dan zdrave šole.

V petek, 17. novembra 2023, je po Sloveniji potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Prvič je bil organiziran 18. novembra 2011. OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas sodeluje pri tem že vse od začetka. Na ta dan naj bi po vseh vrtcih in šolah ponudili kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Vse domačega izvora! Seveda pa ustanove ponudijo še marsikaj drugega glede na svoje zmožnosti in lokalne pridelovalce.

V osnovni šoli v Gorenji vasi niso imeli le tradicionalnega slovenskega zajtrka, saj so za vrtec in vse učence od 1. do 9. razreda organizirali dan dejavnosti, ki so ga poimenovali Dan zdrave šole. Tokratno vodilo je bilo: Imejmo zdrav, razgiban, prijeten in sproščen dan. Poudarki dneva pa so bili s treh področij:

  • duševno zdravje in medgeneracijsko sodelovanje
  • zdrava hrana in tradicionalni slovenski zajtrk (glavna tema je bila kruh) in
  • čim več gibanja.

Organizatorki sta bili vodja šolske prehrane Agata Bradeško, ki je poskrbela za tradicionalni zajtrk in pripravila gradivo za delo v razredu, in Lucija Tomc, ki je usklajevala vaje za duševno zdravje, medgeneracijsko sodelovanje in gibalne urice.

Najprej so se učenci razdelili v trojice, nato pa so se združili še z enim oddelkom, npr. 1. a in 6. c. Najprej so preko projekcije spoznavali zdravo in lokalno pridelano hrano. Izdelovali so plakate o tem, kaj želijo svojim prijateljem in drugim najbližjim. Želje so morale biti nematerialne, torej v zvezi z ljubeznijo, prijateljstvom, srečo, uspehom itd. Sledil je čas za družabne in socialne (kartanje, človek, ne jezi se itd.), lahko tudi stare igre (npr. ristanc, zemljo krast in številne druge). Ko sta bila oddelka na vrsti za telovadnico, je bil čas za gibalne igre.

Središče dogajanja pa je bil tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so ob različnih urah hodili v avlo, kjer jih je čakala bogato obložena dolga miza. Na voljo je bilo veliko jedi in pijač: kruh z maslom in medom, kruh s skutnim namazom iz sadja, zelenjave in buč, sir, paprika, kaki, orehi, suho sadje, mleko, jogurt in čaj.

Vrtčevski otroci in učenci so bili navdušeni nad današnjim sproščenim dnevom, v katerem so se družili, gibali, zdravo jedli in se učili za življenje. Komaj čakajo, da se bo dogodek ponovil.

Tanaya Pilipović, 7. b

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)