Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih poteka že 14. leto; letos je bil za to določen 15. november, in sicer v tednu slovenske hrane (11.–15. november). Tokrat se slogan glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«.
Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas pa ni potekal samo tradicionalni slovenski zajtrk, ampak je bil dan razširjen na naravoslovni dan, ki so ga poimenovali dan zdrave šole.
Vodja dneva dejavnosti učiteljica Klavdija Oblak je načrtovala in koordinirala dejavnosti in delavnice tega projektnega dne, vodja šolske prehrane Agata Bradeško pa je organizirala zajtrk za celo šolo. Poudarki dneva so bili na zdravi prehrani, medgeneracijskem povezovanju in gibanju.
Vsak oddelek in skupine iz vrtca so imeli svoj urnik. Dva oddelka sta bila združena v eno skupino, učenci višjega razreda z učenci iz nižjega razreda (npr. 1. b in 6. b). V program so vključili urico branja humornih knjig (starejši učenci so brali mlajšim).
Izdelovali so sestavljanko vrednot. Razredniki so razrezali plakat na način puzel, učenci pa so svoja razmišljanja o posameznih vrednotah napisali na svoj del sestavljanke. Vključeni so bili: poštenost, ljubezen, spoštovanje, hvaležnost, pravičnost, odgovornost, sočutje, zaupanje, modrost, svoboda, delavnost in lojalnost. Nastale plakate si boste lahko ogledali, ko bodo razstavljeni po šoli.
Živahno pa ni bilo le v učilnicah, ampak tudi v telovadnici, kjer so potekale medgeneracijske štafetne igre.
A tega dne učenci niso samo tekali, jedli, brali drug drugemu in se družili. Za njih je Agata Bradeško pripravila predavanje, ki je potekalo s pomočjo projekcije. Učenci so izvedeli, da že cel teden jedo lokalno pridelano in predelano hrano. Predstavljena je bila hranilna vrednost živil, na katerih je poudarek v letošnjem vseslovenskem tradicionalnem zajtrku: maslo, med, kruh, mleko in jabolko. Podani so bili dokazi o vplivu hrane na počutje, smernice o zdravem prehranjevanju, dejstva o pomenu zajtrka za telesno in duševno zdravje, pogovorili so se o prehranski piramidi in svojih izkušnjah. Za zaključek so izpolnili učni list o zajtrku in zdravi hrani, v katerem so odgovarjali na vprašanja in se preizkusili v sestavljanju zdravega jedilnika za en dan v tednu.
Med branjem, razpravljanjem o vrednotah, športnih dejavnostih in predavanju so si učenci in zaposleni prislužili čas za tradicionalni slovenski zajtrk. Tokrat so lokalni pridelovalci ponudili: domač kruh, razne vrste sirov in doma narejene namaze, med, maslo, mleko, jogurt, čaj, jabolka in drugo sušeno in sveže sadje …
Za vse dobrote se zahvaljujemo vsem, ki so dostavili neoporečno in doma pridelano oz. predelano hrano. To so bili: Kmetije Pr Petelin (Brda), Pr’ Anžk (Gorenja vas), Pr Dimšari (Krnice), Pr Matic (Hotavlje), Pr Urejak (Suša), Čebelarstvo Mur (Gorenja vas), kmetija Mrtinuc (Dolenja Ravan) in Kmetijska zadruga LOA (kmetije z Notranjske).
Razen dobaviteljem, ki so ne samo dostavili hrano, ampak jo tudi pomagali servirati, se zahvaljujemo tudi kuharicam, učiteljem in vsem delavcem zavoda, saj je pri izvedbi tradicionalnega zajtrka sodelovala cela šola. Obiskal nas je župan gospod Milan Čadež, zato ta projektni dan lahko zaključimo kar z njegovimi besedam: Vkop mormo držat. Samo na tak način lahko uspe lep, koristen in organizacijsko zapleten projekt.
Zapisali člani novinarskega krožka in Nina Dolenc
Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji