PREDSTAVITEV ZVEZE DRUŠTEV DIABETIKOV SLOVENIJE

Prvo društvo sladkornih bolnikov je bilo ustanovljeno oktobra 1956 v Ljubljani. Danes imamo  v Sloveniji 39 društev (v njih aktivno sodeluje več kot 15.000 članov), ki so povezani v Zvezo društev diabetikov Slovenije.

Zveza društev diabetikov Slovenije  (kratko: zveza) je od leta 1994 polnopravna članica Mednarodnega diabetičnega združenja (IDF) in njene evropske regije (IDF Evropa).

Osnovna naloga zveze je ozaveščanje, informiranje in izobraževanje članov in tudi vseh ostalih ljudi .

 • že 20 let izvajajo tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni,
 • izdajajo glasilo Sladkorna bolezen,
 • urejajo spletno stran diabetes.si,
 • od leta 1996 organizirajo športno rekreativno letno srečanje oseb s sladkorno boleznijo in njihovih družinskih članov,
 • imajo ekipo fantov za mali nogomet (vsako leto se udeležijo Evropskega prvenstva nogometašev),
 • od leta 1999 sodelujejo z radioamaterji (ti v okviru praznovanja Svetovnega dne sladkorne bolezni (14. november) vzpostavijo več kot 15.000 zvez po celem svetu),
 • v novembru organizirajo številne aktivnosti (priprava informativnih plakatov, konferenc, izobraževanj, pohodi, izobraževanja, osvetljevanje objektov z modro barvo…)
 1. november je svetovni dan sladkorne bolezni (razglasili so ga Združeni narodi), zato je v novembru največ aktivnostiModri krog je univerzalni simbol sladkorne bolezni . Modri krog povezal svet in postal tako prepoznan, kot rdeča pentlja za aids in rožnata pentlja za boj proti raku na dojki.

Prvi slovenski diabetolog je bil prof. dr. Ljudevit Merčun. Zelo rad je zahajal v gore – žal je malo pod vrhom Storžiča leta 1954 doživel infarkt. Društvo diabetikov Tržič v sako leto organizira Merčunov pohod (do spominske plošče pod vrhom Storžiča). Priporočam poslušanje oddaje o Merčunu: Junaki našega časa (1. program RTV, novinar Iztok Konc). Povezava je na spletni strani zveze: WWW.diabetes-zveza.si

Leta 1999 so na pobudo dr.med. Vlaste Gjura Kaloper  (takratna predsednica zveze diabetikov) organizirali prvo tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni na osnovnih in srednjih šolah. Prvo državno tekmovanje je bilo izvedeno na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki.

Glavni cilji tekmovanja so:

 • širjenje in poglabljanje znanja o diabetesu in življenjskem slogu, ki diabetes preprečuje
 • primerjanje znanja o diabetesu in zdravem življenjskem slogu
 • popularizacija prej omenjenega znanja
 • motivacija za nadaljnje poglabljanje tega znanja
 • spodbujanja druženja mladih iz različnih šol in okolij

SLADKORNA BOLEZEN – EPIDEMIJA MODERNE DOBE

Po podatkih iz leta 2017 ima sladkorno bolezen več kot 425 miljonov ljudi, skoraj toliko pa je še takih, ki jim bolezni še sploh ni diagnosticirali. Pričakujejo, da bo število odkritih bolnikov do leta 2045 naraslo na 629 miljonov – torej bo diabetes imel skoraj vsak deseti zemljan. Diabetes je v največjem porastu v državah, kjer se prebivalstvo hitro redi – Kitajska in Indija sta »svetovni prestolnici sladkorne bolezni« , velik porast pa se pričakuje tudi v afriških državah. V teh državah ljudje zbolevajo za diabetesom tipa 2 mlajši, razvijejo več zapletov bolezni in tudi umirajo mlajši, kot  bolniki z diabetesom v bolj razvitih državah (ker razvite države veliko več denarnih sredstev namenijo preventivi in zdravljenju). Izračunali so, da je v letu 2017 vsakih 8 sekund umrl človek zaradi posledic diabetesa. Zaradi sladkorne umre vsako leto večje število ljudi, kot pa zaradi aidsa, malarije in tuberkuloze skupaj.

V Sloveniji ima sladkorno bolezen 7,5% ljudi. Število bolnikov vsako leto narašča.

Ljudje, ki imajo zelo dobro vodeno sladkorno bolezen (nimajo previsokega krvnega tlaka, niso predebeli, dobro urejajo nivo sladkorja v krvi s pomočjo gibanja in inzulina, so telesno aktivni….) imajo po najnovejših podatkih enake možnosti za preživetje kot ljudje brez diabetesa, če pa samo en parameter ni v redu, pa se preživetje že skrajša.

Ena od možnosti za zdravljenje diabetesa je tudi presaditev trebušne slinavke. Te operacije so redke, ker je trebušna slinavka zelo občutljiv organ in  običajno že po 3 letih po presaditvi de deluje več normalno.

Glavni poudarki letošnjega tekmovanja bodo:

 • preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 z uravnoteženo in zdravo prehrano,
 • pomen telesne aktivnosti,
 • zgradba oči in zapleti v zvezi z očmi,
 • zgradba zob in zapleti v ustni votlini,
 • diabetična noga,
 • delovanje zveze društev diabetikov in 20 letnica tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni.

 

Mentorica: Agata Bradeško

 

 

(Skupno 703 obiskov, današnjih obiskov 1)