Na pobudo Osnovne šole Ivana Tavčarja, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije je letos že četrtič zapored potekal vseslovenski likovni natečaj. Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in nagrad ter odprtjem razstave najboljših del je bila 17. Januarja 2014 na gorenjevaški osnovni šoli.

Rdeča nit je že vsa štiri leta Otroci pomagajo otrokom, zadnja tri leta sledijo naslovu tedna Rdečega križa v celotni EU. Predlani je bil tako naslov Mladi za boljši svet, lani Najdi prostovoljca v sebi, letos pa Kri rešuje življenja. Na natečaju so sodelovali otroci iz 31 šol in 2 vrtcev s 422 likovnimi deli, usmerjalo in spodbujalo pa jih je kar 51 mentorjev. Z uporabo različnih tehnik so predpisano temo upodobili na risalnih listih. Marjeta Kepec, ki je poleg Jane Rojc in predsednice Silve Karim članica strokovne komisije, je pojasnila kriterije, po katerih dela že vsa leta izbirajo: »V izdelku mora biti opazna likovna tematika, pomemben je izbor likovne tehnike in likovnih elementov, veliko prispeva originalnost oziroma drugačnost, precej odtehta tudi celostna podoba likovnega izdelka.« Povedala je še, da so izredno veseli, da na natečaj prispe veliko kvalitetnih del. Letos je bilo del nekoliko manj, kajti tema je bila kar precej težka. Četrtošolka Kristina Kavčič s POŠ Sovodenj, ki je slikala pod mentorskim vodstvom učiteljic Andreje Jesenovec in Ane Dolenc – ta je prireditev tudi lepo povezala z veznim tekstom, pravi, da je bilo izdelek res težko narediti: »Uporabiti smo morali kar veliko domišljije. Najprej smo dali na list rdeč tuš in ga razpihali kot kri, potem sem pa nanj narisala avto, ki je zletel s ceste in povozil kolesarje in otroke med igro. Zraven so pa narisani še reševalci. Želela sem povedati, da morajo biti vozniki predvsem zaradi nas otrok zelo pazljivi na cesti. Priznanja sem pa zelo vesela, na njem je moja pomanjšana slika, zraven smo pa dobili še lepo nagrado.« Poleg nje sta še 25 drugim udeležencem podelili priznanja Jana Rojca in Milena Miklavčič, predsednica Območnega odbora Rdečega križa Škofja Loka, ki je zbrane nagovorila kar s pravljico o kapljici krvi. Najboljši trije po posameznih triadah so prejeli tudi vikend paket za vso družino na Debelem Rtiču. Med nagrajenci so se prireditve udeležili tudi otroci s starši iz Vitanj, Senožeč, Novega mesta, Slovenj Gradca… Izredno veliko jih je bilo letos iz poljanske in matične šole v Gorenji vasi.

Glavni namen razpisa likovnega natečaja je vzgojni moment. Učitelj in učenci se pogovarjajo kako lahko nekomu pomagamo, tudi starejšim, kako k nekomu pristopiti v stiski, kaj lahko učenci naredijo za boljše odnose, pogovor o lepih besedah in spoštovanju ni nikoli odveč… V šolah ob natrpanih načrtih, kot opažamo, ni dovolj časa in prostora za vzgojo. Letos smo prejeli prvo sliko iz Luksembourga in tudi v prihodnje si želimo še več del iz tujine, predvsem pa takih del v katerih je zaslediti drugačnost, ustvarjalnost in da bi učenci razmišljali o humanitarnosti in solidarnosti.

Prireditev so sooblikovali mladi glasbeniki glasbene šole Škofja Loka pod vodstvom Katarine Erlah in Janeza Goloba, dva otroška pevska zbora pod vodstvom Neže Erznožnik, Hana Kavčič na flavti, nagovoril pa jih je, poleg ravnatelja Izidorja Selaka, še podžupan, Tomaž Pintar. Poudaril je, da je v mladih, poleg likovnih, potrebno spodbujati še vse ostale talente. Po prireditvi je v galeriji na spodnjem hodniku šole sledilo še odprtje razstave nagrajenih del, ki bodo na ogled vse do sredine februarja. Na otvoritvi poklepetajo starši, mentorji pa tudi otroci, da je ob polni mizi domačega čaja, domačih sladkih dobrot, svežega ter posušenega sadja in obloženih kruhkov zaznati pravi utrip razstave.

Zahvaliti bi se želeli sponzorjem razstave: KGZ za sponzorska sredstva za pogostitev, Etiketi Žiri za diplome, Cvetličarni Stanonik za šopke, Karlovskemu mlinu za kruh, kmetiji Matic za suho sadje in nenazadnje vsem pridnim gospodinjam mentoricam za pečeno pecivo in čistilkam za pripravo pogostitve. Večji del stroškov prevzame RK Slovenije ob sodelovanju z OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas.

Zapisala: Jana Rojc

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)